Trots op onze vrijwilligers: Annie van den Berg

Bij Stichting Samen Zorgen zijn zo’n 230 vrijwilligers actief. Eén daarvan is de 91-jarige mevrouw Annie van den Berg*.  Ze woont op Andalhof en is er lid van de cliëntenraad. 

Annie verhuisde jaren geleden samen met haar man vanuit Dodewaard naar De Hoge Hof in Herveld. Ze hadden samen een transportbedrijf. Annie: “Toen we in De Hoge Hof woonden werd mij gevraagd of ik vrijwilligerswerk wilde doen.  Ik ben begonnen bij de cliëntenraad.” Naast het werk bij de cliëntenraad bezocht Annie alle nieuwe én jarige bewoners: “Dat was altijd erg leuk en belangrijk om te doen.”

Helaas overleed de man van Annie in 2009. Maar ze ging niet bij de pakken neerzitten en bleef actief als vrijwilligster. Na een aantal jaren, toen de computer steeds belangrijker werd, stopte ze met het vrijwilligerswerk voor de cliëntenraad. Maar ze zat niet stil. Haar opleiding als coupeuse is altijd van pas gekomen: ze borduurde de schorten van de medewerkers van De Hoge Hof, maar ook de tafel-kleedjes in de locatie. Ze maakte een groot doek met linten waarmee bewoners een balspel kunnen spelen.

Speciaal voor de feestelijke verhuizing van De Hoge Hof naar Andalhof in 2021 heeft Annie 989 stoffen vlaggetjes gemaakt: “Deze hingen tussen de beide locaties in.” Ze had er graag 1.000 willen maken: “Maar jammer genoeg is dat door de drukte van mijn eigen verhuizing niet meer gelukt.”.

Zo’n twee jaar geleden werd Annie weer gevraagd of ze als bewoonster lid wilde worden van de cliëntenraad, hier heeft ze ‘ja’ op gezegd. Samen met bewoner de heer Paul vertegenwoordigen ze nu de bewoners van Andalhof in de cliëntenraad. Annie: “Bewoners van Andalhof kunnen altijd een beroep op ons doen: kom gerust langs dan nemen wij de vragen en opmerkingen mee naar de vergadering van de cliëntenraad.”

Tenslotte: “Steeds als mij werd gevraagd om vrijwilliger te worden vroeg ik me af: is dit wel iets voor mij?  Zou ik dit kunnen? Maar ik dacht ook altijd: laat ik het maar proberen.”. Lachend: “Tot nu toe bevalt het goed,  anders deed ik het niet!”

 

*Mevrouw heeft aangegeven graag bij haar voornaam genoemd te willen worden.