Op weg naar rookvrije zorg

Bij kwaliteit van leven hoort volgens ons ook wonen en werken in een gezonde, rookvrije omgeving. Daarom wordt Stichting Samen Zorgen per 1 januari 2024 volledig rookvrij. Roken in onze locaties én op de terreinen ervan is dan niet meer toegestaan.

In stappen naar een volledig rookvrije organisatie

Natuurlijk geven we cliënten en medewerkers de tijd om te wennen aan deze verandering. Dat doen we door ze te betrekken, informeren en ondersteunen. Familieleden van cliënten, vrijwilliger en bezoekers van onze locaties nemen we ook mee in deze verandering. Het welzijn van de cliënt verliezen we niet uit het oog: er is altijd een passende oplossing. We gaan in stappen naar een volledig rookvrije organisatie: roken op de gezamenlijke terrassen én die van de appartementen van onze locaties niet meer toegestaan. Roken op het terrein kan dan nog op de aangegeven plaatsen.

Op 1 januari 2024 maken we onze laatste stap: onze locaties en de terreinen van Stichting Samen Zorgen zijn rookvrij.

Rookvrij in de wijkverpleging

In de wijkverpleging maken we al duidelijke afspraken met cliënten. Bijvoorbeeld dat de cliënt in het uur voordat onze medewerker komt niet rookt in huis en liefst de ruimte lucht. Zo geven we onze collega een rookvrije werkplek. Deze afspraken blijven bestaan.

Intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’

Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij, ook ziekenhuizen en verpleeghuizen. We zijn onderweg naar een wereld waarin onze (klein)kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien. Onderweg naar deze rookvrije generatie ondertekende brancheorganisatie Actiz in 2018 de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Deze ondertekende ze namens de ruim 400 aangesloten organisaties, waaronder Stichting Samen Zorgen.