Roelie draagt bij aan plezier van bewoners

Roelie van Maanen is medewerker welzijn op Liefkenshoek. Ze vertelt over haar bijzondere bijdrage aan het plezier van de bewoners en het gevoel dat ze er mogen zijn.

Een verrassend moment in de dag

Ik ben er in eerste instantie voor bewoners met geheugenproblemen ten gevolge van dementie, at zijn de bewoners van de woningen en bezoekers van de tuinkamer. Mijn doel is mensen een prettig, leuk, boeiend, verrassend en/ of afwisselend moment in de dag te laten beleven. Wat resulteert in plezier, een lach en soms bewoners laten inzien dat ze meer kunnen dan ze zelf verwachten. Ik werk één op één of in kleine groepjes en gebruik verschillende – veelal zelfgemaakte – materialen. Deze zijn niet altijd nodig, bijvoorbeeld bij een wandeling, het doen van een boodschap, of het begeleiden bij het gebruik van de Silverfit en Motomed.

Materialen afgestemd op de bewoners

Ik maak mijn materialen van bestaande spellen en spullen, dat doe ik om bewoners te prikkelen en nieuwsgierig te maken. Zo gebruik ik bijvoorbeeld voelzakjes, waar ik voorwerpen in stop. Zoals harde of zachte materialen, maar ook herkenbare voorwerpen als bestek, een oude tol of natuurlijke of seizoens materialen. Om een activiteit volop te laten beleven zet ik de tastzinnen in: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Ook neem ik mijn teckel Lola zo nu en dan mee, ze reageert sterk op de gevoelens van mensen. Bewoners reageren op verschillende manieren op haar: van lachen en aaien of voelen, tot tegen haar praten of zelfs tranen van blijdschap.

Hoe weet je waar een bewoner behoefte aan heeft?

Ik houd zoveel mogelijk rekening met de wensen, behoeftes en interesses van de bewoners. Een bewoonster puzzelde vroeger vaak, maar dat ging niet meer. Dus ik zocht een puzzel met hele grote stukken, en nu puzzelen we samen. Ze is heel trots dat ze toch nog wél kan puzzelen, al dacht ze lange tijd van niet. Ik zorg er altijd voor dat een bewoner zich fijn en vertrouwd voelt tijdens een activiteit, dat doe ik door te investeren in het contact. Ik straal warmte en oprechte interesse uit. Ik merk dat ik een band heb met de bewoners; als ik binnenkom verschijnt er een lach op hun gezicht. Mooi toch?

Wat is een mooi moment dat je onlangs meemaakte?

Er waren stratenmakers aan het werk in Heteren. Met een bewoner, die in de wegenbouw heeft gewerkt, ging ik ‘naar zijn werk’. Bij aankomst was hij direct alert en veranderde in de opzichter die hij vroeger was. Hij voorzag de stratenmakers van goede raad en zo ontstond een prachtig gesprek over en weer tussen ‘collega’s’. Met een tevreden en trots gevoel liepen we terug naar Liefkenshoek: “Dat hebben we samen goed gedaan”. En natuurlijk hoorde bij deze goede werkdag een afzakkertje op Liefkensplein. De bewoner voelde zich van waarde: hij deed ertoe. En dat gevoel is heel belangrijk. Hij voelde zich ook sterk verbonden met mij: ik was een van zijn ‘maten’ en mocht zelfs mee een drankje doen na het werk. Eenmaal op Liefkenshoek vertelde hij ook: “Ik ben naar het werk geweest”. Voor de bewoner een enorme opsteker: ‘Wauw, dat heb ik toch maar mooi even gedaan!’.

Ik ga elke werkdag weer met veel plezier naar de bewoners en hoop dit mooie, dankbare werk nog lang te mogen doen.