“Ik haal mijn energie uit het contact met mensen”

Anke werkt sinds 2010 bij Stichting Samen Zorgen. Ze begon in de wijkverpleging, werkte op locatie Liefkenshoek en werkt nu met veel plezier als medewerker dagbesteding op de dagbesteding in De Loohof in Zetten. Anke vertelt:

“Op de dagbesteding bieden we mensen met een vorm van dementie een zinvolle besteding van de dag. Ik gun iedereen een leuke, gezellige en fijne dag. De dag starten we altijd samen: de krant komt op tafel, we lezen het nieuws en praten er met elkaar over. Na de koffie doet ieder waar hij of zij zin in heeft: een spel, een puzzel, een wandeling of ‘even niets’. Voor de lunch dekken we samen de tafel en na het eten rusten de cliënten even uit. Sommigen doen een dutje, anderen gaan puzzelen of handwerken of maken een praatje.”

Een traantje wegpinken

“Als medewerker dagbesteding krijg je veel mee van het leven van de cliënten. Zo zit een van de cliënten in de luie stoel en vertelt over zijn herinneringen aan zijn vader, die ook regelmatig in de luie stoel zat. Vaak met een sigaartje erbij. Dit zorgt voor een mooi gesprek tussen een aantal cliënten, over herinneringen aan hun ouders. Ik zie bij een aantal een traantje weggepinkt worden. Kippenvel.”

Je veilig, gehoord en gezien voelen

“Aan het einde van de middag worden de cliënten opgehaald door de vrijwillige chauffeurs. Bij het uitzwaaien vertellen de cliënten me dat ze een fijne dag hebben gehad en ik krijg de vraag wanneer ik er weer ben. Nou, dat maakt mijn dag helemaal af hoor! Ik vind het belangrijk dat mensen het naar hun zin hebben, zich veilig, gehoord en gezien voelen. Zij mogen er zijn. Ik praat er vaak over met de cliënten, fijn dat ze mij daarin vertrouwen. Ze vertellen met dat niet alles meer vanzelfsprekend is, ze zijn zich bewust dat ze dingen vergeten. Je kwetsbaar opstellen en geconfronteerd worden met dat wat niet meer vanzelfsprekend is is moeilijk. Het betrokken zijn bij zo’n proces is intensief, maar ook mooi. En wát voelt het goed dat ik deel mag uitmaken van dat proces. Voor mij elke keer opnieuw ook een leerproces. Ik haal mijn energie uit het contact met mensen, hun blijheid en kwetsbaarheid. Ook de (heel belangrijke!) contacten met de mantelzorger(s) en familie geven mij energie. Het sparren met collega’s en de samenwerking met hen houden mij scherp, mede daardoor vind ik mijn werk zo leuk!

Mijn motto is dan ook: Er zijn….voor een ieder. Met elkaar en voor elkaar…..”