Zomervakantie in het verpleeghuis, wat  betekent dit nou eigenlijk?

De zomervakantie is een periode waarin veel Nederlanders een vakantie boeken, om er even tussenuit te gaan en bij te komen van een druk jaar. In een aantal branches is de zomervakantie een relatief rustige periode, er zijn meerdere mensen op vakantie en daardoor is er minder werk. Maar in het verpleeghuis is dat niet het geval, onze bewoners gaan niet meer op vakantie. Er blijft dezelfde vraag naar zorg, maar we zijn tijdelijk met wat minder collega’s. Natuurlijk gaan we niet allemaal tegelijkertijd op vakantie en zetten wij vakantiekrachten in, desondanks zijn wij in deze periode niet op volle sterkte. In de zomervakantie kijken onze verpleegkundigen daarom naar de noodzakelijke zorg, deze moet ten alle tijden doorgang vinden. Daarna komen de andere zorgmomenten aan de orde.

Wat wordt er in het verpleeghuis van familie verwacht?

Wij verwachten van familie dat zij betrokken blijven bij de zorg en welzijn van hun dierbare. Familie en naasten zien wij als onmisbare schakel in een waardevolle dag voor onze bewoners. Als uw dierbare naar het verpleeghuis verhuist, gaan de taken die u vervult als familielid door.

In het verpleeghuis kijken wij naar wat iemand nog zelf kan, eventueel met hulpmiddelen. Zo actief en zelfstandig mogelijk blijven voorkomt verdere achteruitgang. Daarnaast kijken we ook naar wat iemand nog graag wil en wat daar voor nodig is. Stel, uw moeder zingt in een koor en wil graag iedere woensdag naar de repetities, dan moet dat kunnen maar dat gaat buiten onze mogelijkheden. In dit soort situaties zal uw moeder een beroep moeten doen op familie en naasten.

Onze bewoners die bekend zijn met dementie zien wij vaak in elkaars gezelschap opbloeien, ze hebben het fijn samen. Voor familie is het soms lastig om langs te blijven komen als het contact steeds moeizamer verloopt, u wordt niet meer herkent en er wordt afstandelijk gedaan. Het is niet meer dan normaal dat u zich dan afvraagt of het nog zinvol is om op bezoek te komen. Bespreek deze zorgen met de contactverzorgende van uw dierbare. Vaak zijn er voldoende manieren om toch kwalitatieve tijd samen door te kunnen brengen. Door bijvoorbeeld activiteiten te begeleiden, te helpen met kleine klusjes of door te helpen met de dagelijkse verzorging. Samen kunnen we waardevolle contactmomenten creëren.

Wilt u meer weten over het omgaan met familie en naasten met een beschadigd brein of de hulp in de zorg die u kunt bieden? Na de zomer start een nieuwe ronde workshops ‘Omgaan met’ en ‘Basiszorg’ die wij vanuit het project ‘Zorg met elkaar’ aanbieden. Meer informatie hierover vindt u hier.

Wat kunt u in de zomerperiode extra doen?

Natuurlijk is het fijn als u in deze periode wat vaker langs komt. Er zijn ook altijd wel dingen die u samen kunt doen: een wandeling maken, dat ene kastje eens uitruimen en poetsen, maar ook helpen bij persoonlijke verzorging. Denk aan douchen of wassen en nagels knippen. U kunt uw dierbare of onze zorgmedewerkers vragen wat u kunt betekenen of waar er behoefte aan is.

Suggesties?

Heeft u goede ideeën over hoe wij de zorg in onze verpleeghuizen kunnen verbeteren? Deel ze dan met ons! Wij staan altijd open voor goede suggesties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verpleegkundige Helma over de zomervakantie bij SSZ

  • In de zomervakantie gaan veel van onze vaste collega's op vakantie, de achterblijvers moeten daardoor een tandje bijzetten. Soms werk je in de zomervakantie met een ZZP-er of een collega van een andere woning. Dat vraagt flexibiliteit, maar geeft ook juist weer leuke inzichten van iemand die met een frisse blik kijkt. Het wisselende personeel en de inzet van ZZP-ers kan bij onze bewoners, die gesteld zijn op regelmaat en vaste gezichten, leiden tot onrust. We zorgen er daarom voor dat er iedere dag een bekend gezicht aanwezig is. De laatste jaren speelt ook de warmte flink parten. We hebben klimaatbeheersing, maar toch wordt het warm op de woning. Ook slaapt iedereen slechter, waardoor je misschien net wat minder kan hebben. Wat ik altijd grappig vind is dat we met het hitteprotocol de bewoners niet te warm gekleed mogen zijn, nou bijna iedereen wil toch een vest aan. Regelmatig een ijsje eten vinden de bewoners natuurlijk erg lekker en dat doet echt wonderen!

Zorgcoach Bernadet over de zomervakantie bij SSZ

  • Voor onze medewerkers is de vakantieperiode een tijd waarin er extra hard gewerkt wordt. De medewerkers die geen vakantie hebben, vangen de diensten op van de medewerkers die op vakantie zijn. Het wordt vooral een uitdaging als we dan ook nog te maken krijgen met uitval van collega’s door ziekte. We proberen de planning voor de zomer al vroeg rond te hebben. Dit neemt onzekerheid bij onze medewerkers weg, dan weten ze waar ze aan toe zijn. Doordat we in de zomer dezelfde zorg met minder medewerkers moeten leveren is het fijn als familie iets kan betekenen voor onze bewoners. Bijvoorbeeld bij warm weer zorgen voor voldoende drinken in de koelkast en ijsjes in de vriezer. Of een keer samen wat schoonmaken in het appartement.