Trots op onze vrijwilligers: Greet en Nicole

Bij Stichting Samen Zorgen zijn ruim 200 vrijwilligers actief. Twee van hen zijn Greet de Vries en Nicole Konijn van het videoteam Liefkenshoek.

Nicole was de eerste die bij het videoteam kwam:
“Vanwege het werk van mijn partner verhuisden we vaak naar het buitenland. We hebben bijvoorbeeld 5 jaar in Oostenrijk gewoond en 8 maanden in Bolivia. Na Bolivia zijn we definitief teruggekeerd naar Heteren. Jopie, een vrijwilligster van het toenmalige videoteam, wist mij vervolgens snel te vinden. Zij  vroeg mij of ik interesse had om mee te doen in het videoteam. Ik had altijd al interesse gehad in filmen en daarom heb ik ‘ja’ gezegd. Ik had destijds een video 8 camera met cassettebandjes en ik wilde graag leren hoe ik hier goed mee om kon gaan”.

Greet komt van oorsprong uit Friesland. Zij kwam in Heteren wonen via het werk van haar echtgenoot. Ze werd actief voor Barάtok România, een Heterense stichting die een aantal dorpen in Roemenië ondersteund. Greet: “Jaren geleden hadden wij een tentoonstelling over dit project. Het videoteam Heteren wilde daar graag een filmpje van maken. De interviewster, Nicole, vroeg mij na afloop of ik geen vrijwilligster bij het videoteam wilde worden. Dat leek me leuk en zo geschiedde.”

Nicole en Greet: “Toen we begonnen was het videoteam veel groter. Het team bestaat op dit moment uit 3 personen. Eerdermaakten we vaak speciale uitzendingen voor de bewoners. Er was een speciaal tv-kanaal toen Liefkenshoek nog niet verbouwd was. Bewoners konden de filmpjes in hun eigen kamer op de tv bekijken. Elke vrijdag was er een uitzending in de zaal. De onderwerpen waren heel divers. Een paar voorbeelden zijn een feestelijke opening, carnaval en het afscheid  van een personeelslid. We hebben nog veel videomateriaal uit die jaren liggen.
Tegenwoordig maken we korte filmpjes, vaak met een vrolijk muziekje erbij. Ook maken we filmpjes op verzoek. Als er bijvoorbeeld een bewoner vroeger vrachtwagenchauffeur was, dan maken we een thema over vrachtwagens. De filmpjes brengen we maandelijks naar de woningen en de Tuinkamer.”
“Laatst zijn we met een camera op ons hoofd door Heteren gefietst om bewegende beelden te maken voor bij de Motomed (een soort hometrainer met tv).
We vinden het leuk om te zien dat mensen blij worden van onze filmpjes. Het videoteam heeft ons veel gebracht: veel contacten, bijzondere ontmoetingen en je komt op plekken waar je normaal niet komt.”

“Zolang we kunnen, blijven we dit doen!”