Trots op onze vrijwilligers: Elly Kuijper

Bij Stichting Samen Zorgen zijn ruim 200 vrijwilligers actief, één ervan is Elly Kuijper zij is werkzaam binnen Liefkenshoek.

‘Ik kan me niet meer precies herinneren hoelang ik al actief ben als vrijwilliger bij Liefkenshoek, maar dat is toch al heel wat jaartjes. Ik ben ooit begonnen samen met mijn man Peter bij de kerkdienst in Liefkenshoek; we haalden en brachten mensen uit de buurt naar de dienst in Liefkenshoek en van daaruit breiden de werkzaamheden langzaam uit.’

Een kleine greep uit Elly’s huidige werkzaamheden bij Liefkenshoek: individueel bezoek aan een bewoner, wandelen in de wandelgroep, activiteiten op de woning PG ‘hier kom ik nagenoeg dagelijks voor een praatje, een spelletje of om te fietsen met de bewoners. Ook doe hier ik wat hand -en spandiensten, zoals tafels dekken, het is fijn om te kunnen helpen zeker als je ziet dat de zorg druk is.’ Daarnaast is Elly nog steeds betrokken bij de kerkdienst op maandagavond  (halen en brengen van bewoners).‘Ook buiten Liefkenshoek heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan: ouderraad, schoolbestuur, collectant, kerk, voetbalclub, spullen brengen naar Polen enz.’

Belangrijk om hierbij te vertellen is dat Elly dit vrijwilligerswerk samen met haar man Peter doet: ‘We doen dit samen’, als ik een keer niet kan springt hij in. Het is voor mij heel belangrijk om dit samen te doen, zonder de steun van het thuisfront is het veel moeilijker. We denken ook allebei hetzelfde over het doen van vrijwilligerswerk.’

‘Ik kom uit een gezin waar het doen van vrijwilligerswerk heel normaal was; mijn ouders waren heel actief bezig met vrijwilligerswerk en het werd mij al vroeg met de paplepel ingegoten dat het heel normaal is om iets voor een ander te doen.’

‘Later, binnen mijn eigen gezin, was het doen van vrijwilligerswerk daardoor ook een logische stap en onze kinderen zijn op hun beurt ook actief als vrijwilliger.'

Elly is geboren in het Brabantse dorp Made en ging op haar 18e naar de politieschool in Rotterdam en heeft daar ook vanaf 1974 gewerkt. Daarna was ze sinds 1979 werkzaam bij de politie in Renkum, eerst bij de straatdienst, ‘dat vond ik geweldig om te doen!’ Na de geboorte van een tweeling werd het door de onregelmatige werktijden lastiger om werk en gezin te combineren en ging ze werken op de meldkamer. Inmiddels is ze met pensioen en geniet ze naast het vrijwilligerswerk van haar vakanties met Peter, samen met de caravan door Europa.

‘Het vrijwilligerswerk geeft me voldoening, de contacten met mensen vind ik fijn en ik vind het mooi om te zien dat wat we doen iets betekent voor de bewoners, bijvoorbeeld dat iemand die weinig bezoek krijgt geniet van de aandacht en dat iemand die moeilijk praat ineens meezingt tijdens het zanguurtje. Ik zie dan de mensen genieten en als de mensen genieten, dan geniet ik ook!’