Wandelbankroutes rondom Liefkenshoek

Onlangs werden we benaderd door twee van onze vrijwilligers, die ook betrokken zijn bij Heteren Sociaal: of we willen meewerken aan het project ‘wandelbankroutes’ in Heteren. Miriam Beulakker, bewegingsfunctionaris bij Stichting Samen Zorgen, vertelt:

“Op zo’n mooi verzoek, dat volledig aansluit bij onze visie en warm-waarden, konden we natuurlijk alleen maar ‘ja!’ zeggen. Naast mij is ook een geestelijk verzorger van Stichting Samen Zorgen betrokken. De wandelbankroutes zijn een initiatief van Heteren Sociaal, en krijgt ondersteuning van Gemeente Overbetuwe en Gelderse Sportfederatie. Doel van de routes is om het contact tussen inwoners van Heteren, en daarmee dus ook de bewoners van Liefkenshoek, te bevorderen. Wandelen in de buitenlucht stimuleert ontmoetingen met anderen. Hierdoor kan het welzijn zowel fysiek, mentaal als sociaal worden verhoogd. En natuurlijk is het voor familie een mooie gelegenheid om tijdens een bezoek aan hun naaste samen de routes te wandelen, mensen te ontmoeten en fijne gesprekken te voeren.

Er wordt gestart met twee mooie routes rondom Liefkenshoek. Om de afstand tussen de bankjes niet te lang te maken, verplaatst Gemeente Overbetuwe momenteel een aantal bankjes en wordt hier en daar een bankje toegevoegd.

Elke route krijgt een eigen thema. Elk thema krijgt een eigen kleur en is daardoor makkelijk te herkennen. We starten met de thema’s ‘Levensverhaal’ en ‘Levenswijsheid’. Rondom ieder thema zijn mooie teksten te vinden op de bankjes. Deze zijn naast fijn om te lezen ook aanleiding tot het aangaan van het gesprek met de andere wandelaars. Wij zien het al helemaal voor ons, dat de gesprekken zorgen voor een connectie tussen de inwoners van Heteren, en in het bijzonder de bewoners van Liefkenshoek en de overige inwoners van Heteren. Ook hopen we de eenzaamheid en depressieve gevoelens die kunnen ontstaan naar aanleiding van de maatregelen rondom het coronavirus tegen te gaan.  Door de beweegtuin van Liefkenshoek toe te voegen aan de wandelroutes wordt het geheel compleet. In deze routes zitten alle ingrediënten die een bewoner nodig heeft voor een fijne invulling van de dag.

Op dit moment is helaas nog niet bekend wanneer de routes geopend kunnen worden. Dat is echt afhankelijk van de versoepeling van de coronamaatregelen. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte!”