Trots op vrijwilligersechtpaar Jan en Anny

Bij Stichting Samen Zorgen zijn ruim 200 vrijwilligers actief. Waaronder het echtpaar Jan en Anny Frentz. Zij zetten zich in voor de bewoners van zowel Andalhof als Liefkenshoek.

Anny komt uit een Renkumse bakkersfamilie en werkte al jong in de bakkerij. Jan kwam er werken op zijn 16e. Na een paar jaar sloeg de vonk over en inmiddels zijn ze al meer dan 50 jaar getrouwd. Ze namen de bakkerij over en hebben deze lange tijd gerund. Anny: “We waren altijd gewend om hard te werken. Toen we 17 jaar geleden in Heteren kwamen wonen, wilde ik niet stil gaan zitten. Via een buurtgenoot zijn we vrijwilligerswerk gaan doen voor Tafeltje Dekje van Stichting Samen Zorgen. We brengen verse maaltijden bij mensen thuis. Dit doen we trouwens nog steeds.” Jan: “Ik wilde me aanmelden als vrijwillig chauffeur, maar toen kreeg ik de vraag of ik een keer iets lekkers wilde komen bakken voor de bewoners van Liefkenshoek. Ik gaf vervolgens demonstraties en bakte lekkernijen. Al snel bakte ik voor het hele huis, want iedereen moest kunnen genieten van dit lekkers! Bakken doe ik nog steeds, ook voor Andalhof. Het mooie is dat de hele locatie dan heerlijk geurt naar versgebakken lekkernijen. Als de bewoners dan de ruimte binnenkomen zie ik blije gezichten en hoor ik vaak: wat ruikt het hier heerlijk! Ook krijg ik vaak de vraag of ik jarig ben.”

Maar Jan en Anny doen nog meer voor bewoners van Liefkenshoek. Anny: “Ik schenk koffie op Liefkensplein, zit in de cliëntenraad, ben betrokken bij het koor op dinsdagavond en het zanguurtje op vrijdagmorgen. Allemaal fijn om te doen!” Jan doet de muzikale begeleiding tijdens de kooravond en speelt om de twee weken op zondagochtend op zijn keyboard in de gang. Jan: “Sommige mensen zetten dan hun deuren open zodat ze de muziek in hun appartement kunnen horen. Zingen en muziek geeft blijheid!” Ook in Andalhof zijn Jan en Anny actief met muziek: op zondag en op de wekelijkse zangmiddag. Anny zingt mee en Jan begeleidt op keyboard. Jan: "Ik heb mezelf leren spelen op keyboard, ik speel met 1 hand, ik kan geen noten lezen maar ik doe alles op mijn gehoor en speel uit het hoofd." Jan speelt niet alleen keyboard, hij schudt hele verzen en gedichten uit z’n mouw en bewoners kunnen vaak genieten van zijn voordrachtskunst.

Beiden: “Het contact met ouderen geeft ons veel voldoening, het is fijn om de mensen een mooie ervaring te geven, dat ze er even uit zijn en iets fijns meemaken. Daarom doen we vrijwilligerswerk, voor de glimlach van de mensen. En zo lang we het kunnen, blijven we het doen!”

 

Vrijwilliger worden?

Spreekt het verhaal van Jan en Anny u aan? Wilt u ook iets betekenen voor een ander? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met onze vrijwilligerscoördinator Hanneke Nieboer, of kijkt u voor meer informatie en vacatures op de vrijwilligerspagina op onze website.