'Paardjes in de gang' op Liefkenshoek

Ilse Paul, verzorgende IG op Liefkenshoek, zag op tv een item voorbij komen over therapiepaardjes en dacht direct: dát is iets voor onze bewoners. Ze nodigde daarom de paardjes uit op Liefkenshoek, een bezoek dat heeft gezorgd voor bijzondere momenten. Ze vertelt:

“De paardjes van therapiepaardje.nl bezoeken woonlocaties voor onder andere ouderen. Dieren en mensen, dat is een bijzondere combinatie. Er komen emoties en herinneringen boven. De paardjes kunnen negatieve gevoelens doen verzachten, als iemand wat teruggetrokken is kan een paardje ervoor zorgen dat de bewoner zich wat meer opent. De paardjes voelen de emoties van de mensen en zoeken naar verbinding. Ik heb zoveel mooie momenten gezien. Een van de bewoners reageerde niet op de paardjes. Een paardje komt naast haar staan en legt zijn hoofd in haar schoot. Vervolgens legt mevrouw haar hand op de vacht van het paardje en begint te aaien. Er verschijnt een prachtige glimlach op haar gezicht. Een ander voorbeeld is van een paardje dat geen verbinding kon maken met een bewoner, maar wel de onrust liet zien die deze bewoner van binnen voelde. Dit deed het paardje door zijn lip op te trekken, ogen te rollen en voet op te tillen. Dit inzicht helpt ons weer in de ondersteuning en begeleiding van deze bewoner.”

De paardjes kwamen voor het eerst op Liefkenshoek, maar wat Ilse, haar collega’s én de bewoners betreft zijn ze vaker welkom.

Therapiepaardjes bij bewoners Liefkenshoek