Coronavirus

Op deze pagina vindt u de antwoorden op veel vragen die leven met betrekking tot het Coronavirus. De informatie wordt regelmatig ververst.

Update 15 april 2021

 

Meest gestelde vragen

 • Nieuwsbericht coronavirus

  Naar aanleiding van de persconferentie van 13 april jl., willen wij u informeren over de gevolgen voor u als bewoner en u als familie en contactpersonen.

  Lees hier de brief die bewoners en familie hebben ontvangen.

   

 • Wat is de bezoekregeling bij Stichting Samen Zorgen?

  Bij Stichting Samen Zorgen geldt, mits er geen sprake is van quarantaine, dat er volgens de geldende regels één persoon per dag bij een bewoner of cliënt op bezoek mag komen. Bij binnenkomst geldt een registratieplicht en dient u een mondneusmasker te dragen. De bezoektijden zijn van 10.00 tot 20.00 uur. Blijft u na 20.00 uur, wilt u dan uzelf bij de receptie uitschrijven?

   

 • Kan ik ziek worden van het nieuwe coronavirus als ik ergens spullen of oppervlakken aanraak of vastpak?

  Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus enige tijd kan overleven op verschillende materialen. Het RIVM meldt dat de kans klein is dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt. De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen of hoesten en via de handen. Als het virus zich toch via oppervlaktes verspreid komt dit doordat iemand een besmet oppervlakte aanraakt en vervolgens zonder handen te wassen zijn of haar gezicht aanraakt. Daarom is het verstandig om als voorzorg iedere keer wanneer er materialen zijn aangeraakt (bijvoorbeeld postpakketjes, de krant, bloemen) daarna de handen te wassen.

 • Kunnen er nog nieuwe cliënten komen wonen bij SSZ?

  Ja, dat kan mits er plaats is en de cliënt niet besmet is met het coronavirus. Er gelden wel striktere regels wat betreft het verhuizen. Ook is een rondleiding door het gebouw helaas niet mogelijk. Vragen over woonmogelijkheden kunt u stellen aan woonzorgbemiddeling@stgsamenzorgen.nl

 • Waar vind ik meer informatie over het Coronavirus?

  De berichtgeving verandert snel. De meest actuele landelijke informatie vindt u op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus
  Het RIVM heeft ook een publieksinformatienummer voor iedereen met vragen over het coronavirus: 0800 – 1351. Veel informatie is ook te vinden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

   

 • Ik doe altijd de was voor de cliënt. Kan dit nog?

  Dit is mogelijk mits er geen quarantaine is. Indien er sprake is van quarantaine gelden er andere regels. Hiervan wordt u dan op de hoogte gesteld indien het uw familie betreft.

   

 • Ik doe de boodschappen voor de cliënt. Kan dit nog?

  Ook hier geldt dat, indien er sprake is van quarantaine, dit niet meer mogelijk is. Of in overleg. U wordt hierover persoonlijk geïnformeerd indien het uw familie betreft en kunt dan nadere vragen hierover stellen.

 • Mag ik de cliënt ophalen voor een wandeling of een visite?

  Ja dit mag, mits met maximaal twee personen per dag en het bewaren van voldoende afstand.

  Cliënten en bewoners op bezoek extern: ons dringende advies is dit niet te doen. Er geldt bij Stichting Samen Zorgen daarna een quarantaine van 10 dagen.

 • Mag ik de cliënt ophalen voor een afspraak in het ziekenhuis?

  Het dringende verzoek is dit niet te doen tot nader order. Indien een cliënt is opgenomen geweest in het ziekenhuis of een poliklinische behandeling heeft gehad zonder voldoende bescherming, dan geldt bij Stichting Samen Zorgen 10 dagen voorzorgsquarantaine bij terugkeer van de cliënt.

 • Kan de cliënt naar de kapsalon?

  Voorlopig zijn landelijk alle kapsalons gesloten en dat geldt ook voor de kapsalons bij Stichting Samen Zorgen.

 • Treft SSZ maatregelen bij een mogelijke uitbraak van het coronavirus?

  Ja, er worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Stichting Samen Zorgen werkt volgens de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Binnen SSZ is een crisisteam actief om goed voorbereid te zijn en maatregelen te nemen.

 • Wanneer worden er beschermende middelen zoals mondkapjes of schorten gedragen bij de zorg voor cliënten?

  Voor iedereen op onze locaties geldt het dringende advies om een mondneusmaker te dragen.

  Stichting Samen Zorgen volgt protocollen en de landelijke hygiënerichtlijnen, adviezen en maatregelen van het RIVM en de GGD. Indien noodzakelijk zullen zorgmedewerkers beschermende middelen gebruiken bij de zorgverlening. U kunt hierbij denken aan mondkapjes, handschoenen, schorten, brillen. Dit is bedoeld voor de veiligheid van de cliënt en die van de medewerker.

 • Ik ben vrijwilliger bij SSZ. Kan ik nog wel komen?

  Vrijwillige betrokkenheid en inzet is juist op dit moment van grote waarde! We kunnen alle handen goed gebruiken. Wel moeten we in het belang van de gezondheid van allen goed afwegen wie er op dit moment op een zorglocatie kan werken.

  Je blijft van harte welkom als je:

  • niet in de risicogroep valt (70 jaar of ouder)
  • geen klachten hebt van verkoudheid, hoesten of koorts
  • vrijwilligerswerk doet op een afdeling waar geen (verdenking van) besmetting is

  Voldoe je aan deze voorwaarden? Neem dan contact op met de contactpersoon van je locatie. Dan kun je samen afspraken maken over je inzet. Voor Liefkenshoek kun je terecht bij Hanneke Nieboer. Voor De Hoge Hof bij Marian Lintsen. Onze activiteiten zijn inmiddels wat aangepast.
  Als je naar de locatie komt, neem dan de belangrijkste hygiënemaatregelen in acht om verspreiding van een verkoudheid, griep of het coronavirus te voorkomen:

  • Was regelmatig de handen (zie voor tips www.rivm.nl/hygiëne/handen-wassen of volg onze eigen protocollen).
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Mogen cliënten de locaties uit?

  Bezoek buiten de deur: het dringende advies is om dit tot nader bericht voorlopig niet te doen. Zie hiervoor ook onze brief van 19 december jl.

  Een wandeling buiten mag, mits met maximaal twee personen en op gepaste afstand.

 • Mijn vraag staat niet in dit overzicht. Waar kan ik terecht?

  U kunt contact opnemen via telefoonnummer (085) 0645877 of door het sturen van een
  e-mail naar: vragencorona@stgsamenzorgen.nl