Coronavirus

Op deze pagina vindt u de antwoorden op veel vragen die leven met betrekking tot het Coronavirus.

Bij veranderingen in de maatregelen informeren we cliënten, familie en betrokkenen direct per brief en passen we het overzicht met vragen en antwoorden aan.

Update 17 januari 2022

 

Meest gestelde vragen

 • Wat is de bezoekregeling bij Stichting Samen Zorgen?

  Bezoek is van harte welkom op onze locaties. Bezoekers vragen wij om, voordat zij op bezoek komen, een corona zelftest uit te voeren. Dit volgens de landelijke adviezen. Komt u op bezoek op één van onze locaties, dan vragen wij u zich te houden aan de basisregels. Verder vragen wij u:

  • In de gangen zoveel mogelijk rechts te houden, zo kunnen we elkaar de ruimte geven. Dit vragen we overigens ook aan bewoners, medewerkers en vrijwilligers.
  • Voordat u op bezoek komt niet bij anderen op bezoek te gaan.
  • Terughoudend te zijn in het meenemen van kinderen jonger dan 12 jaar.
  • Niet in het restaurant of een gezamenlijke huiskamer te komen. 

  We volgen het landelijk advies van maximaal vier bezoekers per dag. Het maakt niet uit of er wel of geen sprake is van een coronabesmetting. Uiteraard houdt bezoek altijd 1,5 meter afstand van cliënten en elkaar. Als een cliënt positief getest is op corona is bezoek ook welkom. Het is dan wel extra belangrijk om voorafgaand aan het bezoek afspraken te maken met zorgmedewerkers zodat persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de juiste wijze gebruikt worden en we het bezoek veilig kunnen organiseren.

  Vanwege het verhoogde risiconiveau is het preventief dragen van een mondkapje voor alle medewerkers, vrijwilligers, familie, bezoek en omwonenden verplicht in alle ruimtes op onze locaties. Als u zit en 1,5 meter afstand tot elkaar kunt houden mag het mondkapje af. Ook de medewerkers in de wijk en op de dagbesteding dragen preventief een mondkapje. Mondkapjes stellen we ter beschikking bij de ingang van elke locatie. Denkt u eraan het mondkapje na uw bezoek, maar uiterlijk na vier uur gebruik weg te gooien (en een nieuwe te pakken)?

 • Kan ik ziek worden van het nieuwe coronavirus als ik ergens spullen of oppervlakken aanraak of vastpak?

  Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus enige tijd kan overleven op verschillende materialen. Het RIVM meldt dat de kans klein is dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt. De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen of hoesten en via de handen. Als het virus zich toch via oppervlaktes verspreid komt dit doordat iemand een besmet oppervlakte aanraakt en vervolgens zonder handen te wassen zijn of haar gezicht aanraakt. Daarom is het verstandig om als voorzorg iedere keer wanneer er materialen zijn aangeraakt (bijvoorbeeld postpakketjes, de krant, bloemen) daarna de handen te wassen.

 • Kunnen er nog nieuwe cliënten komen wonen bij SSZ?

  Ja dat kan, mits er plaats is en de cliënt niet besmet is met het coronavirus of in quarantaine verblijft. Ook een rondleiding is weer mogelijk. Vragen over woon mogelijkheden kunt u stellen via: zorgbemiddeling@stgsamenzorgen.nl

 • Waar vind ik meer informatie over het Coronavirus?

  De berichtgeving verandert snel. De meest actuele landelijke informatie vindt u op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus
  Het RIVM heeft ook een publieksinformatienummer voor iedereen met vragen over het coronavirus: 0800 – 1351. Veel informatie is ook te vinden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

   

 • Ik doe altijd de was voor de cliënt. Kan dit nog?

  Ja, dit is normaal mogelijk. Enkel wanneer er quarantaine is, gelden er andere afspraken. Hiervan wordt u dan op de hoogte gesteld indien het uw familie betreft.

   

 • Ik doe de boodschappen voor de cliënt. Kan dit nog?

  Ja, dit is ook normaal mogelijk. Enkel wanneer er quarantaine is, gelden er andere afspraken. Hiervan wordt u dan op de hoogte gesteld indien het uw familie betreft.

 • Mag ik de cliënt ophalen voor een wandeling of een visite?

  Ja dit mag. Neemt u hierbij wel de maatregelen in acht, zoals geen handen schudden en houd 1,5 meter afstand. Indien dit niet mogelijk is ons dringende advies om een mondkapje te dragen. Als u klachten heeft als hoesten, koorts of verkoudheid vragen we u om thuis te blijven.

 • Mag ik de cliënt ophalen voor een afspraak in het ziekenhuis?

  Ja dit mag. Neemt u hierbij wel de hygiëne maatregelen in acht, zoals geen handen schudden en houd 1,5 meter afstand. Indien dit niet mogelijk is ons dringende advies om een mondkapje te dragen. Als u klachten heeft als hoesten, koorts of verkoudheid vragen we u om thuis te blijven.

 • Kan de cliënt naar de kapsalon?

  Cliënten kunnen gebruikmaken van de kapsalon op Liefkenshoek. Ook zijn de thuiskappers op Andalhof weer welkom.

 • Treft SSZ maatregelen bij een mogelijke uitbraak van het coronavirus?

  Ja, er worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Stichting Samen Zorgen werkt volgens de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Binnen SSZ is een crisisteam actief om goed voorbereid te zijn en maatregelen te nemen.

 • Wanneer worden er beschermende middelen zoals mondkapjes of schorten gedragen bij de zorg voor cliënten?

  Stichting Samen Zorgen volgt protocollen en de landelijke hygiënerichtlijnen, adviezen en maatregelen van het RIVM en de GGD. Indien noodzakelijk zullen zorgmedewerkers beschermende middelen gebruiken bij de zorgverlening. U kunt hierbij denken aan mondkapjes, handschoenen, schorten, brillen. Dit is bedoeld voor de veiligheid van de cliënt en die van de medewerker.

  Vanwege het verhoogde risiconiveau door iedere medewerker preventief een mondkapje.

 • Ik ben vrijwilliger bij SSZ. Kan ik nog wel komen?

  Ja u bent van harte welkom. Neemt u hierbij wel de actuele maatregelen in acht, zoals geen handen schudden, 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Als u klachten heeft als hoesten, koorts of verkoudheid vragen we u om thuis te blijven.

 • Mogen cliënten de locaties verlaten?

  Ja, cliënten mogen de locaties verlaten.  Zie ook de bezoekregeling hierboven voor de voorwaarden en afspraken hierover.

 • Mijn vraag staat niet in dit overzicht. Waar kan ik terecht?

  U kunt contact opnemen via telefoonnummer 026 – 472 2214 of door het sturen van een
  e-mail naar: vragencorona@stgsamenzorgen.nl