Samen genieten op de duo-fiets

 

Tijdens deze zonnige dagen hebben bewoners van onze locaties weer dankbaar gebruikgemaakt van onze duo-fietsen. Deze fietsen kunnen bewoners lenen, zodat zij samen met een dierbare, een van onze medewerkers of een vrijwilliger kunnen genieten van bewegen, elkaar en de omgeving. Onlangs fietste Eline van Eldik, zorgcoach op Liefkenshoek, met bewoners Hein en Dien (die graag met hun voornaam aangesproken willen worden) over de dijk vanuit Liefkenshoek naar Randwijk. Ze vertelt: “Het is heerlijk om met bewoners te fietsen. Een frisse neus halen, de haren in de wind: de buitenlucht heeft een positieve invloed op zowel de bewoners als mij. Het is echt een uitje: bewoners wanen zich in een andere omgeving. En zeg nou eerlijk: het uitzicht over de dijk is fantastisch! Samen fietsen zorgt voor een andere dynamiek. Het roept herinneringen op aan vroeger; de gespreksstof is anders dan wanneer we in Liefkenshoek zijn. Het beleven doet herinneren, en dat zorgt voor mooie gesprekken.”

Gezondheidsvoordelen

Bewegen, waaronder fietsen, heeft ook gezondheidsvoordelen. Gezond blijven of gezondheidsklachten verminderen is voor ouderen dan ook vaak een reden om te blijven bewegen. Bewegingsfunctionaris Miriam Beulakker vertelt: “Bewegen is belangrijk voor iedereen, ook voor ouderen. Het verlaagt het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en botbreuken. Samen bewegen zorgt ook voor sociale contacten, waardoor een eventueel gevoel van eenzaamheid kan worden verminderd. Belangrijk is dat het laagdrempelig is en in de eigen omgeving wordt aangeboden. Daarom hebben we bij Stichting Samen Zorgen een veelzijdig beweegaanbod, zoals fitness en yoga, een wandelclub, een beweeg uur, een beweegtuin, drums-a-live, een wandelbankjesroute in Heteren en natuurlijk de duo-fietsen.”

Ook Miriam is enthousiast over de duo-fietsen, een aantal voordelen op een rij:

  • Je zit naast elkaar en kunt elkaar goed zien, ook is het zo makkelijk communiceren.
  • De stoelen zijn erg comfortabel.
  • Eén persoon stuurt, de bewoner kan meetrappen.
  • Simpel te besturen en heel wendbaar.
  • De fiets is stabiel en geeft een veilig gevoel.

Wekelijks bewegen

"In ons beweegprogramma houden we rekening met de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad. Dit houdt in dat ouderen wekelijks ten minste twee en een half uur intensief bewegen. Daarnaast bieden we spier- en botversterkende oefeningen aan. Ook voor ouderen met een fysieke beperking heeft elke vorm van beweging een positieve bijdrage aan het welzijn.”

Ook op pad met de duo-fiets? Dat kan!

Wilt u samen met een bewoner van onze locaties op pad met de duo-fiets? Maak dan gerust een afspraak via de receptie op Liefkenshoek of een helpende op Andalhof voor uitleg en het reserveren van de fiets. Beide locaties zijn bereikbaar via: 026 – 472 2214 of receptiessz@stgsamenzorgen.nl.

Word vrijwillig fietsmaatje

Fietst u graag en heeft u tijd over? Meldt u zich dan aan als vrijwillig fietsmaatje voor onze bewoners, zo kunnen zij nóg vaker genieten van een heerlijk rondje fietsen. Neemt u hiervoor contact op met Hanneke Nieboer, vrijwilligerscoördinato  r: 06 – 57 63 94 74 of h.nieboer@stgsamenzorgen.nl.