"Fan van de vierdaagse!"

Meneer Rademakers woont op Liefkenshoek. Als geboren en getogen Nijmegenaar begint het weer te kriebelen: de Nijmeegse Vierdaagse komt eraan! Mirjam Boot werkt op Liefkenshoek, woont in Nijmegen en loopt dit jaar voor het eerst mee.

Mirjam en meneer Rademakers zijn het eens: als Nijmegenaar móet je de Vierdaagse een keer gelopen hebben. Ze spraken erover met elkaar.Meneer Rademakers en Mirjam in gesprek over de Vierdaagse

Mirjam: Wanneer liep u de Vierdaagse?
Ik ben nu 80 jaar, toen ik de Vierdaagse liep was ik een jaar of 20. Ongeveer 60 jaar geleden dus. Ik liep samen met mensen uit de buurt, want alleen lopen vond ik niet leuk.

Meneer Rademakers: Met wie loop jij?
Ik loop alleen. Of ja alleen, met 45.000 andere mensen.

Mirjam: Ik heb veel getraind de afgelopen tijd. Trainde u ook?
Ik noem het niet echt trainen. Ik zat op kostschool en daar werd veel gelopen. Ook liep ik veel wandelmarsen in de omgeving van Nijmegen, de Rosamars is er daar een van. Maar dat was niet om te trainen voor de Vierdaagse. De Rosamars liep ik later ook nog met mijn vrouw, zij is helaas overleden.

Meneer Rademakers: Hoeveel heb jij getraind?
Onlangs liep ik 2 keer 42 kilometer, om te ervaren hoe dat is. Ik vond dat best afzien! Hiervoor heb ik opgebouwd, van 15 naar 40 kilometer per dag. Maar ik heb mijn slogan: ‘Al moet ik krupe’.

Meneer Rademakers: Dat is van een liedje! Ik ken het alleen niet goed, toen ik de Vierdaagse liep was dat er volgens mij nog niet.

Mirjam: Klopt, ik ken het liedje ook niet uit mijn hoofd. Maar ik vind het wel een passende slogan. Zong u ook liedjes toen u wandelde?

Meneer Rademakers: Nee. Althans, niet hardop. Daar was ik te verlegen voor. Ik zong wel liedjes in mijzelf.

Mirjam: We komen tijdens de Vierdaagse door veel dorpen en steden. Wat kunt u zich daar nog van herinneren?

Meneer Rademakers: Het mooiste stuk op de route vond ik door de bossen van Groesbeek. En die Zevenheuvelenweg valt reuze mee hoor. De Oosterhoutsedijk vond ik wel verschrikkelijk! Hij is lang en het is er heet. Lopen op een dijk moet je gewend zijn, hij loopt namelijk rond. Ik hoorde dat de route is omgedraaid en ze nu in de ochtend over die dijk lopen, dat is een stuk beter.

Mirjam: Dat van die dijken heb ik gemerkt tijdens het trainen. Je loopt als het ware scheef. Niet heel prettig lopen. Ik heb gelukkig nog geen blaren gehad, wel heb ik nu hitteuitslag op mijn voeten. Heeft u nog tips over wat ik wel of niet moet doen?

Meneer Rademakers: Alles aanhouden! Ik heb nooit sokken gewisseld of mijn schoenen uitgedaan. Gaat het met oefenen goed, dan passen je schoenen zich aan aan je voeten. Houd dat vooral zo.

Mirjam: Bent u eigenlijk opgegroeid met de Vierdaagse?
Nou en of! Mijn ouders woonden langs de route, ze hadden er een café. Mijn opa en oma woonden dicht bij de St. Annastraat in de buurt. Als kind ging ik al Vierdaagse kijken en liep ik vaak een stukje mee. Maar niet met de militairen, want dat vond ik te spannend. Op de dag van de intocht zetten we op tijd onze stoeltjes langs de St. Annastraat, zo waren we verzekerd van een goede plek.

Mirjam: Nu worden er rood met witte linten gespannen om plekken af te zetten, er staan zelfs hele bankstellen! De St. Annastraat heet op de vrijdag van de Vierdaagse de Via Gladiola, was dat toen u liep ook al zo?

Meneer Rademakers: Volgens mij niet. Ik vond die gladiolen ook niets aan Veel te zwaar om mee te lopen. Voor mij hoefde dat niet zo.

Meneer Rademakers bekijkt een afbeelding van het kruisje van de Vierdaagse

Mirjam: Ik heb gelukkig een rugzak waar elastieken aan zitten, daar kan ik de gladiolen in doen. Ik ben benieuwd of u nog een tip voor mij heeft?

Meneer Rademakers: Genoeg drinken! Het werkt net als bij een auto: als je die niet koelt gaat hij kapot. En eet ook regelmatig, niet teveel tegelijk maar verspreid kleine hoeveelheden. Een pet of hoed kun je ook opzetten, ik moest dat wel want ik werd zo rood als een kreeft in de zon.

Mirjam: Dat zijn goede tips! Meneer Rademakers, ik vond het erg fijn om met u te praten over hoe u de Vierdaagse heeft beleefd. Bedankt voor dit leuke gesprek, en ik hoop u na mijn vakantie mijn kruisje te kunnen laten zien!

Meneer Rademakers: Heel veel succes met lopen. Ik ben fan van de Vierdaagse, kan er nog úren over doorpraten. Dus laten we nog een kop koffie drinken als je hem hebt gelopen.