Een terugblik op 47 jaar 'De Hoge Hof'

In september 2021 namen bewoners, medewerkers en vrijwilligers met de verhuizing naar de nieuwe locatie Andalhof al afscheid van hun vertrouwde ‘Hoge Hof’. Nadat de locatie nog een paar maanden kantoorwerkplek is geweest én de locatie is leeggehaald hebben we op 31 december 2021 de sleutels teruggegeven aan Gemeente Overbetuwe. De Hoge Hof is officieel niet meer van Stichting Samen Zorgen. Ons vertrek uit De Hoge Hof betekent het einde van een tijdperk waar we mooie herinneringen aan hebben. We blikken terug op 47 jaar De Hoge Hof:

De welkbekende locatie in Herveld kent een rijke geschiedenis. Hij werd geopend in september 1974. Samen met de bewoners hebben we op De Hoge Hof veel meegemaakt. Van memorabele momenten tot veranderingen. Het was een fijne, warme plek waar medewerkers en bewoners elkaar persoonlijk kenden.

Eén mapje administratie

Het aantal bewoners varieerde in de afgelopen 47 jaar tussen de 45 en de 60. De gemiddelde leeftijd en zorgbehoefte van deze bewoners veranderde in de loop van de tijd. Tot en met de jaren ’90 kwamen mensen in aanmerking voor een appartement door 65 jaar of ouder te zijn. Nu is dat natuurlijk heel anders. Vroeger kwam er ook nog weinig administratie bij kijken: slechts één mapje was voldoende voor alle cliëntinformatie. Tegenwoordig is dat voor hetzelfde aantal cliënten een hele kast!

42 jaar werken bij De Hoge Hof

Sollicitatiegesprekken vonden vroeger niet zomaar plaats. Voormalig medewerker Nelly Broenland herinnert zich maar al te goed wie er eind 1979 tegenover haar zaten: “Niet alleen mijn toekomstige leidinggevenden, maar ook de directeur en vijf leden van de Raad van Bestuur!” Ze werd aangenomen en startte in januari 1980. Nelly bleef uiteindelijk 42 jaar lang aan De Hoge Hof verbonden. In 2000 fuseerde De Hoge Hof met Liefkenshoek in Heteren: Stichting Samen Zorgen werd opgericht.

Van binnentuin naar Hofplein

Nelly begon met een dubbele functie: ze was zowel huishoudelijke hulp als keukenmedewerker: “Als keukenmedewerker maakte en serveerde ik de maaltijden, er was toen geen keus. Later veranderde dit. Met ‘Meals on wheels’ reed ik met een aantal maaltijden langs de kamers en konden bewoners kiezen waar ze op dat moment zin in hadden. Bewoners aten toen nog allemaal op hun eigen kamer. In de huiskamer konden ze de hele dag samenkomen voor een kop koffie of thee en activiteiten. Dat was voor iedereen erg gezellig!” De functie ‘gastvrouw’ werd in het leven geroepen om bewoners in de huiskamer zo goed mogelijk te ontvangen en bedienen. Na een verbouwing werd de huiskamer verplaatst naar het Hofplein, wat tot die tijd een prachtige binnentuin was. Op het Hofplein kwam ook de mogelijkheid om er gezamenlijk te eten. De verbouwing veranderde veel maar de Hofleverancier, het beroemde winkeltje van Ria, is altijd op dezelfde plek gebleven!

Een sigaretje roken bij de administratie

De plek waar vóór de verbouwing de zusterpost was werd de werkplek van de administratie. De administratieafdeling bestond toen uit twee medewerkers, waaronder Jolanda van Marwijk: “Toen ik op 1 september 1992 in dienst kwam was dat voor iedereen wennen. De administratieafdeling was namelijk ook de receptie. Mensen konden bij ons terecht met vragen, voor een praatje en toen zelfs nog voor een sigaretje.” Het leek alsof Jolanda zich nog moest bewijzen toen een bewoner haar het volgende vroeg: ‘Is er niemand van de administratie aan het werk?’ Al snel leerde iedereen Jolanda kennen en voelde De Hoge Hof voor haar als een thuis.

Jolanda is niet de enige die dat gevoel had. Nelly voelde hetzelfde: “De Hoge Hof was eigenlijk één grote familie, vraag maar aan de rest.”. De vader van Nelly is een van de bewoners die van De Hoge Hof naar Andalhof is verhuisd: “Hij woont er met plezier, maar geeft wel aan de sfeer van De Hoge Hof te missen.” Dat er een familiegevoel heerste werd duidelijk op speciale dagen zoals een trouwdag. Op de Hoge Hof zijn verschillende bruidsparen langsgekomen, soms zelfs werd er een hele bruiloft gevierd!

Wist u dat…

We sluiten deze terugblik op het tijdperk De Hoge Hof af met wat bijzondere en grappige feiten:

  • Bewoners van De Hoge Hof ontvingen vroeger tijdens hun warme middagmaaltijd ook een broodtrommel. Daarin zat, volledig naar wens, alvast de broodmaaltijd voor ’s avonds.
  • Lange tijd voerden medewerkers af en toe samen een toneelstuk op: cabaret, waarvoor iedereen zich in een caravan kon omkleden.
  • Toen De Hoge Hof hooggeëerd bezoek van Koningin Juliana ontving werden er allerlei voorbereidingen getroffen. De belangrijkste: er werd speciaal een nieuwe wc-bril geïnstalleerd!
  • Op De Hoge Hof woonde eens een mevrouw die voorheen een winkel in Amsterdam had. Ze was waarschijnlijk in de war toen ze een bord had gemaakt. Het stond voor haar appartement, met de volgende tekst: ‘De Staatsloten zijn uitverkocht!’.
  • Op een dag viel het een medewerker op dat verschillende planten plots leken af te sterven. Toen men op onderzoek ging werd ontdekt dat een bewoner uit verwarring regelmatig wild .!
  • Er waren bewoners die gingen schaatsen op natuurijs, zo fit waren zij toen ze met 65 jaar al konden komen wonen op De Hoge Hof!
  • Medewerkers hebben samen de grootste schik gehad tijdens personeelsavonden en –uitjes. Het beroemdste personeelsuitje was zonder twijfel het uitje naar Parijs.

In de laatst verschenen nieuwsbrief van Stichting Samen Zorgen leest u nog meer over de geschiedenis van De Hoge Hof: het videoteam blikt terug op hun jaren in De Hoge Hof.