Beweeg- en beleeftuin op Andalhof is geopend!

De deuren van de schuur staan open, er rollen gymballen naar buiten. Dozen met slingers en ballonnen komen tevoorschijn. In alle vroegte wordt op dinsdag 26 april de beweeg- en beleeftuin op Andalhof klaargemaakt voor de officiële opening. Die plaatsvindt in het bijzijn van bewoners en hun familie én omwonenden van de locatie.

Marian Lintsen, activiteitenbegeleider op Andalhof vertelt: “In de ochtend namen bewoners deel aan een estafette: hoepel lopen, blikgooien, touwtreken. Natuurlijk was er voor de deelnemer met de meeste punten en verrassing! In de middag waren de beweegtoestellen aan de beurt: een fitness draaischijf, een xylofoon, een tastwand en een gekleurde draaischijf. Het was een dag waarop mensen met elkaar in verbinding kwamen: samen eten en sport- en spelactiviteiten doen. De muziek zorgde voor nog meer sfeer en gezelligheid.”

Mevrouw Uilendreef en mevrouw Meijer wonen op Andalhof, ze zijn blij met de tuin. Mevrouw Uilendreef: “Mijn kleinkinderen zeggen altijd: “oma woont bij zo’n grote tuin”, ze vinden het hier geweldig. Ze rennen door de tuin, proberen de toestellen uit. Ik geniet daar erg van. Ook met andere bewoners maken we gezellige wandelingen door de tuin. De banken en rolstoelpicknicktafels* zorgen ervoor dat we tijdens de wandeling kunnen zitten. We stimuleren elkaar om een beweegapparaat te gebruiken, maar hebben er niet altijd zin in.”  Ook mevrouw Meijer loopt regelmatig met haar kinderen en kleinkinderen door de tuin: “Lekker dichtbij en even eropuit.” Beide bewoners geven aan de draaischrijven het leukste toestel te vinden: “Je hebt er wel conditie voor nodig!”

Samen bewegen in de tuin

Miriam Beulakker is bewegingsfunctionaris bij Stichting Samen Zorgen, ze vertelt: “Bewoners kunnen de oefeningen zelfstandig of onder begeleiding doen. Balans, coördinatie en spierversterkende oefeningen zijn in het beweegprogramma dat ik schreef verwerkt. Belangrijk vind ik dat iedereen kan meedoen, daarom is het programma laagdrempelig en veelzijdig.” Marian Lintsen, activiteitenbegeleider op Andalhof: “Ook voor familieleden is het leuk om samen met vader of moeder in de beleef- en beweegtuin te zijn. Samen de toestellen proberen, langs de moestuinbakken lopen of de kippen en vogels bewonderen.”

Waarom een beweeg- en beleeftuin?

Miriam vertelt: “Mensen op leeftijd hebben vaker lichamelijke of psychische beperkingen, dit kan ze begrenzen in hun beweegmogelijkheden. Vaak is het zo dat ze toch nog veel wél kunnen. De kracht van deze beweeg- en beleeftuin zit hem in het ontmoeten en ongedwongen kunnen bewegen, individueel of in groepsverband. Iedere oefening is te vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven. De beleeftuin stimuleert lichaam en geest: hij prikkelt alle zintuigen. Bewoners kunnen er alleen of samen met anderen wandelen, de geur van de bloemen en kruiden opsnuiven, kleuren waarnemen, voelen aan de planten en proeven van de kruiden en groeten. We zien dat dit herinneringen aan vroeger naar boven laat komen.”

Wij nodigen bewoners en hun naasten graag uit om eens een wandeling door de beweeg- en beleeftuin van Andalhof te maken.

*Eén van de rolstoelpicknicktafels is gedoneerd door De Twaalde Man Herveld Andelst. Tijdens een pubquiz haalden zijn maar liefst € 1.600,- op om deze tafel mee aan te kunnen schaffen. Bewoners in een rolstoel kunnen dankzij deze tafel tussen de anderen aan tafel zitten. We bedanken De Twaalfde Man voor dit prachtige cadeau!